Jette har ett pyttemejeri

Publicerat i Land 44/2010

Jette Jacobsen i fjällbyn Högland i södra Lappland har 19 getter och ett av Sveriges minsta gårdsmejerier. Osten säljer hon på gården, till en krögare och en delikatessbutik. Mer exklusivt kan det knappast bli.

Vid SM i Mathantverk tog Jette hem guld i klassen Oljemarinerad ost med sin kryddiga färskost Olivia, en välförtjänt belöning för många års slit. För resan till guldet har varit lång.
Att Jette och hennes man Mads från den platta danska ön Langeland hamnade i Högland av alla ställen är en lycklig slump. Men det var snubblande nära att de aldrig kommit hit, berättar Jette.
– Vi gifte oss 1998 och for på bröllopsresa till Jämtland, som jag hört talas om – ett himmelrike där de gjort getost i alla tider! Vi besökte gårdsmejeristen Gert Andersson, men han var på väg ut och hade inte tid med oss. Han slängde ur sig att vi kunde fara till Högland och hälsa på Ulla Magnusson. Hade vi kommit tio minuter senare skulle vi ha missat honom. Tänk hur tio minuter kan förändra ens liv!

Jette och Mads föll för Högland och hade tur att få tag på ett billigt hus, högt uppe på en vacker bergssida över byn. Getfarmarna Ulla och Magnus Magnusson höll på att trappa ned och Jette fick vara med och hjälpa dem i sju år innan hon tog vid. 2006 startade hon sitt eget gårdsmejeri. Guldosten Olivia har hon gjort sedan dess, efter Ulla Magnussons recept.
– Jag hade haft getter redan i Danmark i 15 år och var jättepeppad. När jag kom hit gick jag ett antal kurser på Eldrimner, resurscenter för mathantverk, och blev helgalen! I Danmark hade jag mest gjort fetaost, men det är svårt och de blir olika varje gång. På Eldrimner blev det som en uppenbarelse: ”Är det jag som ska bestämma hur osten blir?”
Investeringarna som Jette gjort är minimala. För mjölkningen köpte hon en vakuumpump från 1950-talet. I Vilhelmina hittade hon en storgryta som hon gjorde om från ångkokning till gasoldrift. Hon inredde ett pyttemejeri i källaren och byggde mjölkrum utanpå huset. Osten förvarade hon i ”massor av kylskåp” som hon köpt billigt, men i fjol blev det allra heligaste klart – ostkällaren.
Totalt har investeringarna gått på mindre än 100.000 kronor. Allt har betalats med besparingar och intjänade pengar. Genom att slippa vara skyldig banken en miljon har hon försäkrat sig om en god nattsömn, förklarar Jette.
Att någon vill vara liten kan organisationer, banker och myndigheter ibland ha svårt att förstå.
– Jag tänkte söka EU-stöd en gång och ringde länsstyrelsen. De bad om min affärsplan. ”Affärsplan?” undrade jag. Ja, en sådan som du skickat till banken. ”Banken?” Det blev tyst i luren.

Maken Mads är konstnär men jobbar halvtid åt kommunen i Dorotea. Jette hade också ett jobb först, men hann inte med. Hon arbetar 12-14 timmar per dygn, sju månader om året.
Efterfrågan är stor och Jette försörjer sig. Hon skulle kunna öka produktionen om det inte vore så mycket jobb med getterna. Därför kompletterar hon med komjölk som hon köper och ibland blir det ystning fem dagar i veckan.
Kunderna är folk som beställer eller bara stannar till vid gårdsbutiken, där Jette även säljer koftor och mössor som hon konststickar själv. Osten säljer hon inte till livsmedelsbutiker för att de kräver stora volymer och betalar dåligt. Däremot levererar hon till en delikatessbutik i Vilhelmina och lyxiga Hotell Borgafjäll längre upp i fjällen.
– Varje år beställer också Grand Hotel i Stockholm ost till sina Västerbottenveckor. Det blir fjärde gången nu i januari och det är en stor beställning som jag klarar jag mig på hela våren.
Jette stortrivs i de vackra fjällen, även om hon inte hinner vara så mycket i naturen på grund av allt jobb med getterna och ostarna. Danmark har hon inte saknat en sekund, bedyrar hon.
– Det tog mig sju år, men nu älskar jag surströmming. Vi är värre än svenskarna! Danska vänner som kommer på besök säger: ”Aaargh! De tvingar oss att äta bajs!”

Mats Karlsson

Fakta: Jettes gårdsmejeri
Ägare: Jette Jacobsen
Start: 2006
Djur: 19 mjölkande getter och en bock
Produktion: Drygt ett ton, varav 800 kg getost
Sorter: Vit caprin, dessertost i olja, getmese, feta på sommaren, källarlagrad getost på försök, Lapplands blå (ko) och hårdost (ko)

Fakta: Mejeriboomen
Efterfrågan på lokala mejeriprodukter har exploderat på senare år. Sedan våren 2009 har antalet gårdsmejerier ökat från 80 till drygt 110 stycken. Ungefär hälften är getgårdar.
Antalet getter har ökat till cirka 3.000 då många gårdar utökat sina besättningar, men också för att nya tillkommit. De nya småmejerierna finns framför allt i södra Sverige, med produktion av ko-, får- och getmjölk.
Stormejerierna har försökt möta konkurrensen med produkter med lokala varumärken.

Annonser