Gotlands kultband Smaklösa firar 35 år

Land 38/2008

Inte ens hitten Det regnar kor hjälpte. Smaklösa har förblivit doldisar på fastlandet. Men på Gotland är de kungar och nu firar kultbandet 35 år med fjortonde skivan, DVD och turné.

Smaklösa
Smaklösa

Det är ingen tvekan om saken. Bandet som lever på falsksång, tafflig musik och bisarra spex har vunnit gotlänningarnas hjärtan. Över 2.000 personer – en stor publik för ön – såg sommarens konsert i Visby. En brokig skara småbarnsfamiljer, tonåringar, åldringar, stadsbor och lantbrukare samlades i rena rama ”Allsång på Gotland”!

2006 fick Smaklösa Gotlands kommuns kulturpris. Redan 1994 kom en hyllningsplatta där artister som Ainbusk singers, Di sma undar jårdi och Susanne Alfvengren gjorde egna versioner av gruppens låtar. En gotländsk astronom i Uppsala har döpt en asteroid till 7545 Smaklösa.

 

Men det hela började i grundskolan, där några av de sex blivande medlemmarna spelade upp sketcher som ”Hjärntransplantationen” på roliga timmen.

– Och på den vägen är det, säger gitarristen Stefan Ene.

Vännerna började göra film och behövde ett popband till en produktion. De köpte en gitarr och en orgel och sedan tog musiken över. Bästa spelningen hittills var skolavslutningen 1975, hävdar sångaren Per ”Sundba” Sundberg. Den värsta var när en förvirrad arrangör på fastlandet trott att han bokat Di sma undar jårdi.

– Vi gjorde ett medeltidsspel med papplådor på huvudet, men det hjälpte inte. De två betalande åskådarna fick pengarna tillbaka, skrattar Sundba.

Smaklösas speciella kännetecken är just spexet och snacket mellan låtarna. Ofta bisarrt, ibland obegripligt. Bandet har gjort världens första rockdia och en rock-overhead.

 

Musikaliskt påminner Smaklösa kanske om ett annat kultband, skånska Torsson som mest är känt för låten Det spelades bättre boll. I grunden handlar det om gamla rock- och pophittar som bandet skriver om för en gotländsk publik.

Till viss del finns även ett släktskap med Torsson i texterna, som inte sällan handlar om vardagliga lite småtrista saker. Och så bönder. Många texter kretsar kring traktorer, pullfor, semin, självbindare och andra lantliga företeelser.

”Kan det vara EU, kan det vara Guds natur, som gör att hela himlen förmörkas av nötkreatur”, sjunger de i Det regnar kor. Den vann när Gotlands Tidningars läsare röstade fram Smaklösas bästa låt. En av dem som röstat fick sedan en gratisspelning hemma på gården.

Tredje bästa låt blev Rune från Rone (melodi Proud Mary), om bonden som får ”turister i trösken” innan han själv sugs in i gödselspridaren. Bland andra bondlåtar finns Majros, Vårbruket, Suggring, Traktorhjulen och Lye City.

smaklosa2

”Sundba” sjunger mest på gotländska, men ibland på rikssvenska och i enstaka fall engelska. Men det som märks mest är nog att det låter så in i vassen falskt.

Trots att Smaklösa odlar myten om att de aldrig repeterar börjar de efter 35 år att bli både samspelta och tonsäkra – till och med den utstuderade falsksången sitter som en smäck.

Bandet gör bara ett tjugotal spelningar per år. Av dem äger en handfull rum på fastlandet, men nästa var inte spikad när detta skrevs.

Vad får då publiken på en Smaklösa-konsert?

– Förhoppningsvis ett rejält asgarv! Mycket är improviserat och det är alltid något som inte går som det var tänkt. Man ska inte underskatta skadeglädjen, säger Ene.

MATS KARLSSON

Annons